5.1 origineel

5.1 Spelregel 1

We gebruiken ook wel het woord spelregel in plaats van duurzaamheidprincipe. Een spelregel om duurzaamheid te bereiken. De eerste spelregel is:

Nog even terug naar het probleem…

Sinds het industriële tijdperk zijn we in hoog tempo steeds meer stoffen uit de aardkorst gaan halen – metalen, mineralen en fossiele brandstoffen – die brengen we onder de kaasstolp. Hierdoor verandert beetje bij beetje onze leefomgeving in een plek waar leven voor ons niet langer mogelijk is. Het is daarom belangrijk om die opbouw van stoffen in onze biosfeer te stoppen.

Wat je kunt doen om spelregel 1 niet te overtreden

Duurzaamheidsprincipe 1 (spelregel 1) zegt niet dat we helemaal geen materialen of mineralen meer mogen gebruiken. Het gaat er vooral om dat we slimmere keuzes maken over wat we opgraven, hoe we dit opgraven, hoe we die stoffen beheren, gebruiken en hergebruiken op een manier waarmee we de natuurlijke cycli niet verstoren.

Als je er goed voor gaat zitten dan kun je waarschijnlijk talloze voorbeelden bedenken om minder of geen stoffen meer uit de aardkorst te halen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden uit de praktijk van vandaag, die helpen om beter en slimmer om te gaan met stoffen uit de aardkorst.