4.2 origineel

4.2 We maken superveel nieuwe stoffen

We brengen teveel en te snel chemische stoffen in onze biosfeer en dat in een hoger tempo dan de natuur kan verwerken. We praten dan meestal over chemische stoffen die zijn gemaakt van materialen die al wel voorkomen in de natuur of aardkorst, maar we bewerken deze stoffen met verschillende biologische, natuurkundige of scheikundige processen zodat er compleet nieuwe stoffen ontstaan.

We hebben ontelbaar veel soorten plastics ontwikkeld met verharders, weekmakers, brandvertragers, chemische pigmenten, etc. De natuur kan deze stoffen niet goed afbreken in haar natuurlijke cycli en het afbreken of omzetten duurt extreem lang.

De plastic soep in de Grote Oceaan meet 1,6 miljoen km2. Dat is 3 keer Frankrijk!

Maar je kunt ook denken aan herbicide, fungicide, koelmiddelen voor airco’s, verfpigmenten, oplosmiddelen, MDF/spaanplaat, harsen, formaldehyde in isolatie-vluchtige oplosmiddelen, de lijst is lang. En al deze stoffen bouwen op onder de kaasstolp.

Het is in de praktijk niet haalbaar om alle stoffen te onderzoeken op schadelijke effecten. Iedere dag komen er nieuwe stoffen bij en het onderzoek naar de korte- en lange termijn effecten neemt enorm veel tijd en geld in beslag.

De schadelijke stoffen waarvan we wel weten wat de effecten zijn, hebben we vaak al verboden, ook al komen ze via een omweg soms weer terug in andere producten.

Of het nu gaat over het ontwikkelen van medicijnen, het ontwikkelen van gewasbeschermers, voedseladditieven, nieuwe verfsoorten, het gebruik van plastics of isolatie; al deze voorbeelden hebben we samengepakt en noemen we onder 1 kernoorzaak: we maken te snel en teveel natuurvreemde stoffen.