6.1 origineel

6.1 Backcasting, wat is dat?

We beginnen met het einde in gedachte. Dankzij de 4 duurzaamheidsprincipes weten we wat we minimaal moeten bereiken om een toekomst te maken die oneindig kan blijven voortbestaan. De principes vormen samen de grenzen waarbinnen we moeten blijven.

De kracht van de 4 principes
Omdat we het allemaal eens zijn over de 4 duurzaamheidsprincipes, kunnen we het ook eenvoudig eens worden over hoe de duurzame toekomst eruit moet zien. We beschrijven een gewenste toekomst die past binnen de 4 duurzaamheidsprincipes en om die reden geen negatieve impact meer heeft op mens en natuur. Dit is de stip op de horizon. De plek waar we naar toe moeten navigeren.

Het spel winnen
Je kunt het ‘spel’ alleen ‘winnen’ als je speelt volgens de spelregels. Je omschrijft dus een toekomst die ‘noodzakelijk’ is voor ons en de generaties na ons. Niet een toekomst waarvan je nu denkt dat mogelijk is. Sommige mensen zien de ambities en denken dan: maar dat klinkt wel heel idealistisch. Helaas is dat niet zo. Het is absoluut noodzakelijk om te zorgen dat we kwaliteit van leven binnen de grenzen van de aarde voor ons zien. Want alleen dan kunnen we vandaag stap voor stap die kant op bewegen.

Duurzaamheid, het is een ABCDtje

Backcasting gebruik je samen met de duurzaamheidsprincipes om een duurzame toekomst mogelijk te maken. Je begint met het eind in gedachte. Hoe je vervolgens van vandaag naar die toekomst beweegt, dat doe je stap voor stap. Die aanpak om te plannen hebben we het ABCD-proces genoemd.

We nemen je op de volgende pagina mee door de verschillende stappen van dit proces.